Clemenskerkje {omstreeks 1100} Brunssum 

 

Olieverfschilderij    11 juni 2012

Het Clemenskerkje is genoemd naar Paus Clemens uit de Eerste Eeuw  !

Het historisch kerkje is een Rijksmonument geworden waar de plaatselijke bevolking apetrots op is geworden.

Het kerkje was gebouwd naast het Carmelieten klooster, na het vertrek van de paters werd het klooster benoemd tot "Huize Tieder".

Hier konden oudere mensen hun oude dag slijten. Na het sluiten van "Huize Tieder" werd hier een asielzoekerscentrum gehuisvest .                                                                                                                      Na een brand werd dit gesloten.  Het klooster werd heel snel onbewoonbaar verklaard . Sloop liet niet lang op zich wachten .

Het Clemens kerkje bevindt zich op de grens van Brunssum en Merkelbeek. Er werd met succes een pleidooi gehouden voor waardering en ontwikkeling                                                                                   van het Clemenskerkje en de naaste omgeving.

Het plan is om het kerkje . de Lourdesgrot en de kloostertuin met gevoel voor historie in ere te herstellen tot "Domein Clemens".                                                                                                               Een plek van Religie , Bezinning en Trots  !!

 

Afmeting:   50 - 40 cm