Grand Canyon   Deer

           

Olieverf - Schilderij

d.d.  2012-jan-23

Zondag 9 december 2007 > vertrek in Flagstaff  Arizona om 8.45am.  Aankomst Grand Canyon om 10.45 am. Een reis met de auto van 161 miles. Van het sneeuwige Flagstaff naar het sneeuwigere ,winderige  maar ook koudere Grand Canyon. Vele foto's en films gemaakt. In het struikgewas zag ik meerdere keren reeŽn. Deze ree kon ik van dichtbij kieken, waarvan ik dit schilderij heb gemaakt. 

De Grand Canyon is een zeer brede en diepe kloof in het noorden van de Amerikaanse staat Arizona. In de loop van miljoenen jaren heeft het water van de Colorado deze kloof in het landschap doen ontstaan. Deze extreme erosie werd mogelijk doordat het gebied waarin de kloof ligt steeds verder omhoog rees. De Colorado erodeert ongeveer 16 cm per 1000 jaar. De canyon is ongeveer 435 kilometer lang en heeft een breedte die varieert tussen 15 en 29 kilometer. Het gesteente dat nu bloot komt te liggen is volgens metingen ca. 2 miljard jaar oud. Het is een onderdeel van de Grand Staircase.

Ondanks de grote breedte is de overkant van de Canyon vanaf vrijwel elk punt goed te zien. Dit komt door de extreem lage luchtvochtigheid in het woestijnachtige gebied waardoor de lichtabsorptie hier uitermate gering is.

De wanden van de Grand Canyon zijn roodachtig gestreept, door de verschillende samenstelling van de lagen in de successie. Het rode gesteente van de Grand Canyon is op zijn mooist vlak na zonsopkomst en even voor zonsondergang. Het verdient dan ook aanbeveling om rond deze tijden de Canyon te bezoeken

Afmeting 60-50 cm