KEEM

 

Keem opgericht in februari 1967

Door de broers Martin (gitaar) en Charles Bouwens (drums),

Samen met 2 vrienden John Jacobs (basgitaar) en Peter Hendriks + (gitaar) i


Tijdens een optreden in de Holle Eik in Houthem op 11 juni 1967 leerden ze Erwin Musper kennen.

De “Hollander” wilde graag enkele liedjes mee spelen, en dat gebeurde.

Dat beviel zo goed dat vanaf 18 juni een nieuwe KEEM bezetting was:
John Jacobs – basgitaar, Charles Bouwens – zang en drums,

Martin Bouwens – zang en gitaar en Erwin Musper – zang en gitaar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bandleden Links foto

 

John Jacobs

Charles Bouwens

Martin Bouwens

Erwin Muspers

·        KEEM uit HOUTHEM

Onder leiding van Martin Bouwens.

In februari 1967 richten de broers Martin (gitaar) en Charles Bouwens (drums), samen met 2 vrienden John Jacobs (basgitaar) en Peter Hendriks + (gitaar) in navolging van de Beatles en de Stones hun 1e bandje op.

Dit was het prille begin. Spelen op feestjes hier, campings daar.
Vanaf 1 april kreeg de groep de naam Keem.
Tijdens een optreden in de Holle Eik in Houthem op 11 juni 1967 leerden ze Erwin Musper kennen. De “Hollander” wilde graag enkele liedjes mee spelen, en dat gebeurde.

Dat beviel zo goed dat vanaf 18 juni een nieuwe KEEM bezetting was:
John Jacobs – basgitaar, Charles Bouwens – zang en drums, Martin Bouwens – zang en gitaar en Erwin Musper – zang en gitaar.

Op 5 juni wonnen ze de 2e prijs bij een talentenjacht, terwijl de groep pas 2 maanden samen speelden. Het ene optreden volgde na het andere. Zalen werden door Martin en Erwin op een brommer bezocht en dan probeerden ze optredens los te krijgen. (Martin heeft nog minstens 100 originele contracten van die tijd in zijn archief liggen)

Er werd geďnvesteerd in instrumenten en zang apparatuur.
Ouders werden met hun auto’s gecharterd om dit alles te vervoeren.
In den beginne werd op 1 versterker geoefend en bij optredens werd er dan geleend /gehuurd van andere muzikanten uit de omgeving.

De eerste fan-foto werd gemaakt en een fanclub opgericht.
Hub Suykerbuyk was hun eerste manager.
Als er verder dan in eigen omgeving gespeeld werd, dan werd er vaak een grote touringcarbus georganiseerd. Daar kon de installatie en zo’n 40 fans (voor F 1,- pp) in. Je had daardoor al snel een zaal vol.

In januari 1968 werd de groep versterkt door Piet Volders (orgel) uit Meerssen
Nieuwe foto's maken en meer optredens.
Wederom werd geďnvesteerd: Vox AC 30, Fender basinstallatie, VOX zanginstallatie, Westland drumstel, Hagstrom gitaar, Dynacord gitaar intallatie enz
De band stond 6 x per maand op het podium van Luik tot Roermond, Van Maastricht tot Bocholz, zelf tot over de grens voor de Afcent.

Het muziekgenre van Keem was breed. De band speelde nummers van de Small Faces, John Mayall, Them, Outsiders, Vanilla Vudge, the Rolling Stones, Spencer Davis Group, Hunters, Cuby, Sam & Dave, Wilson Pickett, Moody Blues, Cream enz.

De Regionale Omroep Zuid heeft de groep 2 x laten opdraven om opnames te maken in hun studio in Maastricht. Verschillende uitzendingen volgden.
In augustus 1968 speelden de Keem in het voorprogramma van de toenmalig bekende soul-band The Swinging Soul Machine in de Expo te Bunde.

In November 1968 verliet Erwin de band om zijn geluk te zoeken bij de band ANNO 66.
Gerry Groeneveld (voorheen zanger van de SNAKES) werd op vocalen de plaatsvervanger van Erwin. Er werden steeds meer eigen nummers gespeeld.

Dit avontuur duurde niet lang. De nodige meningsverschillen zorgden hiervoor.
Na 2 optredens en wederom een radio opname, viel het doek voor de groep.

Met Gerard van der Horst (drums) en Bert Mouchart (gitaar) gaan John, Piet en Erwin nog enkele maanden door tot wederom het doek valt.

In februari 1973 (5 jaar later) komen de originele leden (John, Charles, Martin, Erwin en Piet) nog enkele keren bij elkaar om te repeteren voor een reünie.
Dit werd een geslaagde avond, 2 volle sets van dik een uur -ouwe leem- en mede ook dank zij de groep PARTNER, die hun installatie belangeloos ter beschikking stelden voor die avond.

John speelt al lang niet meer, Piet is al jaren dirigent van een koor, Erwin is een bekend producer, Charles speelt nog lang in diverse bands en ook Martin is tot de dag van heden nog volop bezig in de muziek.