Picks >>>                                                          The Scorpions

 

Ontstaan

De band ontstond in het begin van 1964 en bestond toen uit zanger Peter Lewis, sologitarist Tony Postill, diens broer Rodney op slaggitaar, bassist Tony Briley en drummer Mike Delaney. Hoewel de groep plaatselijk enige bekendheid kreeg en zelfs in de beroemde Cavern Club in Liverpool optrad, zat er in eigen land geen platencontract in. Net als veel andere Britse bands, probeerden de Scorpions hun geluk over de grens. Niet in Duitsland, maar in Nederland, waar op dat moment de concurrentie niet groot was.

Naar Nederland

In het zuiden des landes werd veel opgetreden in Dancing de "Dolfijn" aan het Lindeplein in Brunssum. The Scorpions maakte naam in de regio Brunssum. Na het grote succes werd Brunssum uitgebreid met Zaal Dancing Sturmans in Schinveld. Naderhand ook het Kegelpaleis en Manuela in Heerlen . Henk Bloebaum was net begonnen met het formeren van zijn "The High Tunes" . In Nederland had de groep meer succes. .Als manager zorgde Jan Vis voor een serie optredens en via Addy Kleyngeld kreeg de band een platencontract bi CNR. De eerste single, Chuck Berryís Bye Bye Johnny met Rip It Up aan de achterzijde, kwam in augustus 1964 uit, maar had geen succes. CNR zag brood in de Scorpions en in de loop van het jaar kwamen nog drie andere singles uit. De derde daarvan, Hello Josephine, een cover van Fats Domino's My girl Josephine Briley was intussen vertrokken, waarna Terry Morton als sologitarist toetrad. Rodney Postill schakelde over naar de bas en Tony Postill naar de ritmegitaar. Hello Josephine werd een enorme hit in Nederland en bereikte de tweede plaats in de top 40 van Radio Veronica. Drummer Mike Delaney maakte het succes niet mee. Hij verliet de groep en werd vervangen door Ian Lucas. De goede verkopen van Hello Josephine rechtvaardigden het uitbrengen van een LP, die de titel Scorpions kreeg en in het najaar van 1965 in de winkels lag.

 Problemen

Vanaf dat moment brak een moeilijke periode aan. Het viel niet mee een opvolger te vinden voor Hello Josephine. De ballad Ann Louise verkocht redelijk, maar kon het succes van zijn voorganger niet evenaren. Bovendien waren er problemen met de autoriteiten. In een tijd voor de open Europese markt, waren de werkvergunningen voor Engelsen in Nederland maar beperkt geldig. De Scorpions moesten terug naar Manchester, waar zij vrijwel onbekend waren. Drie leden hielden het voor gezien: de broers Postill en Terry Morton. Peter Lewis en Ian Lucas besloten verder te gaan en recruteerden gitarist Graham Caunce (ook Graham Lee) als sologitarist, Dave Vernon (bas) en Roy Smithson (orgel). Terug in Nederland bleek dat de nieuwe bandleden nog flink aan elkaar moesten wennen en nauwelijks voorbereid aan hun optredens begonnen. De eerste single in de nieuwe bezetting, Greensleeves had een bescheiden succes. Een hoogtepunt was er wel in november 1965, toen de Scorpions een van de attracties waren op het jaarlijkse Grand Gala du Disque, waar zij optraden met onder meer the Everly Brothers en Wayne Fontana & the Mindbenders. In 1966 verliet Ian Lucas de groep en werd vervangen door Tommy Unthank. Intussen leek de formule van de Scorpions uitgewerkt. Nieuwe platen verkochten matig en geleidelijk nam de belangstelling voor de band af. Eind 1966 of begin 1967 vertrokken de mannen definitief naar Engeland.

 Nieuw succes

Tien jaar later bleken de Scorpions in Nederland nog niet vergeten. Toen de voormalige piratenzender Veronica tot het omroepbestel was toegetreden, bracht deze een televisiemarathon The day the music died. Op een podium bij Scheveningen zouden popgroepen, -zangers en -zangeressen uit de jaren zestig hun grootste successen nog eens vertolken; playbacken weliswaar, maar ook daarvoor waren vijf Scorpions nodig. Zanger Peter Lewis liet zich vergezellen door Graham Lee (sologitaar), Roy Smithson (piano), Tommy Unthank (drums) en Cedric Terry (basgitaar). Dat als eenmalig bedoelde optreden had onverwachte gevolgen: Hello Josephine werd opnieuw een hit en reikte tot de negende plaats in de Top 40. Dat leidde tot vraag naar nieuwe optredens en daar hadden de vijf niet op gerekend. Peter Lewis, Graham Lee en Tommy Unthank konden zich vrij maken, Roy Smithson en Cedric Terry niet. De band die in het najaar van 1977 door Nederland toerde werd aangevuld met bassist Dave Robin, terwijl Unthank uiteindelijk vervangen werd door Max Hardy. In deze bezetting werd een nieuwe LP opgenomen met een aantal oude successen naast nieuwe nummers. De groep toerde tot 1979 regelmatig door Nederland. Plannen om in 1984 opnieuw te gaan optreden, werden verijdeld door de vroegtijdige dood van Peter Lewis (2-1-1985) aan kanker. Hij bleek een van de eerste slachtoffers van de arts Harold Shipman, bijgenaamd Doctor Death.

 Wederopstanding

Met de dood van Peter Lewis leek het doek voor de Scorpions voorgoed gevallen. Na een reŁnie van oud-bandleden in 2004 besloten Graham Lee en Ian Lucas toch nog een poging te wagen. Samen met nieuwkomer Tom Morgan op bas traden zij in maart 2006 voor het eerst in bijna dertig jaar als de Scorpions op. Dat werd zo'n succes dat Roy Smithson zich liet overhalen ook mee te doen. Dit 'nieuwe' kwartet nam in datzelfde jaar de CD Now op, waarop naast Hello Josephine en Ann Louise vooral gouwe-ouwen uit de jaren vijftig en zestig staan. Graham Lee en Tom Morgan verzorgen de solozang.

 Bandleden

Singles o.a.